Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/web451/domains/volkstuindalfsen.nl/public_html/includes/page-header.php on line 9
Dalfser Volkstuinvereniging

Actueel

Najaar 2018

10 september 2018

reclamebord

Afgelopen zaterdag was er de jaarlijkse Open Monumentendag, gecombineerd met Proef Dalfsen. De Westermolen was daarbij het centrale vertrekpunt met de streekmarkt op het grasveldje.

Een mooie gelegenheid om ons prachtige, nieuwe reclamebord te laten zien en het publiek te laten weten dat er in het nieuwe tuinierseizoen weer een paar percelen beschikbaar komen.

Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u eerst een keer komen kijken? Neem dan contact op met het bestuur via het formulier op de pagina Contact.

Volop in het nieuwe seizoen

27 mei 2017

Alweer een paar maanden in het nieuwe seizoen. En wat is er alweer veel gebeurd! De jaarvergadering was dit jaar bij onze sponsor Welkoop in de winkel. Het was een gezellige avond, niet in de laatste plaats door het hoge aantal aanwezige leden. De avond werd dit jaar afgesloten met een presentatie door Pireco over het preventief beheersen van plantenziekten.

De eerste twee koffie- en klusdagen zijn ook alweer achter de rug. In maart konden de leden zich inschrijven om goedkoop hun perceel te laten frezen. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Ook moest het informatiebord worden hersteld want een winterstorm had het sedumdak eraf geblazen. De inwendige mens werd ook deze klusdagen weer goed verzorgd door de eigen gemaakt cake en soep.

koffie- en klusdagen 2107 koffie- en klusdagen 2107 koffie- en klusdagen 2107

Schooltuintjes

20 mei 2017

Van basisschool De Uitleg kregen we de vraag of het mogelijk was om enkele schooltuintjes te realiseren op ons complex. Een leuk idee! De tekst en de foto's hieronder zijn aangeleverd door de school.

"Wonderlijk zoals alles groeit en uiteindelijk op je bord komt te liggen. Eigen geteeld groente eten, dat is toch een sensatie!", lacht Herman Plaggenmarsch. Hij is lid van de volkstuinvereniging maar ook leraar geweest: "Leerkrachten van basisscholen hebben het al druk genoeg en dit vergt wel enige begeleiding. Toch komen leerlingen nu tuinieren en daarmee gaat voor mij persoonlijk een oude wens in vervulling." Elke week zal een groepje leerlingen het nodige moeten doen, zoals onkruid wieden maar ook oogsten.

Basisschool De Uitleg heeft schooltuinen expliciet in haar visiedocument opgenomen. De volkstuinvereniging was vrij snel enthousiast over het idee. En ze zag het belang in voor komende jaren: "Als wij kinderen al jong enthousiast maken, kunnen we blijven zorgen voor een goede uitstraling van de tuinen. Herman zelf had in eerste instantie voor deze leerlingen twee stroken van zijn eigen tuin op het oog, maar dan zouden ze alle 24 op een kluitje moeten werken. Dus hebben we een compleet perceel aan de kant van de weg gereserveerd voor de 'schooltuintjes'. Hierop zijn door de betrokken mensen voor elk leerlingenduo groentebedden van 5 m² gerealiseerd. Mogelijk dat in de toekomst met enkele naastliggende percelen ook iets gedaan kan worden voor andere belangstellende scholen."

schooltuintjes De Uitleg schooltuintjes De Uitleg

Voorjaar op de tuin

16 april 2016

Alhoewel het nieuwe tuinseizoen nog amper op gang is gekomen, hebben we toch alweer de nodige leuke activiteiten achter de kiezen.

Op 8 februari zijn we gestart met de jaarvergadering. Deze keer in Natuurboerderij Lindehoeve. Naast vergaderen was er nog tijd voor een nieuwjaarsborrel en hadden sommige leden zaden mee om te ruilen. Een prima locatie waar we rustig nog een keer terug kunnen komen.

Op zaterdagmiddag 12 maart zijn we met zes leden naar aardappelveredelingsbedrijf Jalving geweest. Dat was een zeer geslaagde middag. Wat is er enorm veel te vertellen over zo'n 'eenvoudige' aardappel! Zo leerden we hoe je het beste een aardappel kunt poten en hebben we van allerlei aardappelrassen en aardappellekkernijen geproefd.

En vandaag was het tijd voor de eerste klusdag van dit jaar. Bijna twintig leden (!) waren er vanmorgen naar de tuin gekomen. Ook veel nieuwe gezichten. Het oude hek langs het zandpad is verwijderd, zodat er nu ruimte is voor een nieuw hek. Er zijn paden geschoffeld en diverse andere kleine klusjes gedaan. Evert-Jan had met zijn gehuurde freesmachine een gat in de markt gevonden; een flink aantal leden heeft er gebruik van gemaakt. De inwendige mens werd goed verzorgd door de cake en soep van Foky en Kyra.

Iedereen reuze bedankt voor de gezellige ochtend. En op 21 mei gaan we verder met een nieuwe klusdag. Komt allen!

aardappelexcursie naar Jalving aardappelexcursie naar Jalving aardappelexcursie naar Jalving
Klusdag voorjaar 2016 Klusdag voorjaar 2016
Klusdag voorjaar 2016

Jaarvergadering 2016

14 januari 2016

Het is alweer bijna zover: de jaarvergadering van 2016 staat voor de deur.
Op de agenda een aantal interessante onderwerpen waaronder informatie over de geplande excursie
naar Aardappelveredelingsbedrijf Jalving op zaterdag 12 maart.

Na afloop van de vergadering toosten we op een passende manier op een nieuw tuinseizoen.
Ook is er ruimte voor het ruilen van zaden, dus neem uw overschot en wensenlijstje mee!

De datum is maandag 8 februari, aanvang 20.00 uur
Dit jaar in de Natuurboerderij Lindehoeve

40 Jaar!

26 september 2015

Hoeveel geluk konden we hebben? Na een paar weken met veel regen werden we vanmorgen getrakteerd op een staalblauwe lucht met een heerlijke najaarszon! En dat kwam goed uit want ter ere van het 40 jarig bestaan van de vereniging kwamen vanmorgen bijna 30 leden samen op de tuin om bij de onthulling van het nieuwe informatiebord te zijn. Een plek om nieuws uit te wisselen en zaden of oogst te ruilen.

Na een korte inleiding door de voorzitter was het de beurt aan de oudste en jongste aanwezigen om het bord te onthullen. Het bord is gemaakt door de Meewerkplaats in Oudleusen en heel natuurlijke vormgegeven. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale materialen en het past daarmee erg goed op ons complex.

Na een rondwandeling over het terrein werden er groentemanden uitgereikt aan de medewerkers van de Meewerkplaats en de vertegenwoordigers van de Rabobank Vaart en Vechtstreek die het informatiebord samen mogelijk hebben gemaakt.

Het was een geslaagde ochtend!

40 jaar en onhulling informatiebord 40 jaar en onhulling informatiebord
40 jaar en onhulling informatiebord 40 jaar en onhulling informatiebord

Pompoenenoogst

10 augustus 2015

De pompoenen liggen alweer te rijpen voor komend najaar.
Onze leden Jaap en Kyra Schuurman maakten vorig jaar een prachtig sfeerbeeld van hun pompoenoogst!


Pumpkins van Jaap Schuurman op Vimeo.

---   Ouder nieuws vindt u in het archief.   ---


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/web451/domains/volkstuindalfsen.nl/public_html/includes/page-footer.php on line 9