Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/web451/domains/volkstuindalfsen.nl/public_html/includes/page-header.php on line 9
Dalfser Volkstuinvereniging

Tuincommissie

De volkstuinvereniging heeft een tuincommissie. De leden van deze commissie houden de gang van zaken op het complex in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan achterstallige onderhoud of plantenziekten. Ook houden ze het weer in de gaten om zo achteraf conclusief te kunnen verbinden aan het succes (of niet) van de oogst.

Op deze pagina worden regelmatig verslagen van de tuincommissie geplaatst.

Verslag van de Tuincomissie april 2018

22 mei 2018

April

Eerste paasdag was koud en nat, zo ook de tweede; dat gaat zo door tot de 6e en dan ineens wordt ‘t lente: nog nooit zo warm in april. De lente ontploft.

Op zondag de 8e haalt jan en alleman alles wat stond te roesten en een wiel heeft uit ’t hok, alles de weg op, wandelaars doen ’t in de korte broek. Op de tuin, waar we de maand maart als lentemaand hadden afgeschreven en waar we in tussentijd doelloos met de handen in de zakken naar de lucht stonden te turen, gaat alles eindelijk de grond in. Aardappelen, bieten, radijs, doppers en peulen, spinazie, raapstelen, wortelen, tuinbonen en snijbiet krijgen ’t mooiste weer van de wereld mee. De weilanden in de omgeving zien er uit als biljartlakens, de bomen staan op springen, de lucht is blauw, de zon schijnt – wat wil je nog meer? Regen valt overal maar niet hier, behalve een groeizame bui van 6 mm. in de nacht - en zo hoort het - van zaterdag op zondag de 15e,

Daarna wordt ’t warmer en warmer, maandag, dinsdag, woensdag, tot 29° op donderdag op de thermo aan de Rondweg; ik zie de eerste zwaluwen op de tuin, iedereen schoffelt en kijkt met witte benen de gewassen uit de grond. Zaterdag de 21e drijft de eerste luchtballon over, komen mijn aardappelen op, kleuren paardenbloemen weilanden geel en is alles lentegroen. Dalfsen was nooit zo mooi. Een vette bui op zondag, 11 mm., met hagel en onweer sluit de feestweek af. Daarna is ’t lentefris tot ’t eind van de maand met een plensbui op zondag de 29e en een natte maandag als afsluiting.

Dat brengt ’t totaal over de maand april op 40 mm., net iets onder het langjarig gemiddelde van 42 mm., dat april tot de droogste maand van het jaar maakt.

Verslag van de Tuincomissie begin 2018

20 april 2018

Januari

Januari begint met storm op de 3e, daarna is ’t vooral geen winter maar is ‘t somber en nat, gevolgd door een zware storm op de 18e. De schade valt mee: hier en daar gereedschapskisten op hun kant, wat glasschade, een omgewaaid tuinhuis, niet verankerd, en natuurlijk rondvliegende compostvaten als ook de deksels die daar op horen, stoelen, plastic en meer van dat losse spul. Nog een geluk dat die vliegende vaten en andere vliegende delen geen schade hebben aangericht aan de kassen.

Om het geluk niet al te veel op de proef te stellen is ’t wijs voor het stormseizoen dat soort materialen en bouwsels goed te verankeren of anderszins vast te zetten. Dat je er zelf achteraan moet is categorie “eigen schuld, dikke bult”, maar eventueel aangerichte ravage bij buren op de tuin staat garant voor gedoe en uiteindelijk krijgt het bestuur de schuld, niet alleen van de ravage maar ook van die losse spullen en uiteindelijk van de storm.

Woensdag de 24e, hartje winter, is het 14° in Dalfsen, nog nooit zo warm geweest; de krokussen bloeien. ’t Is donker en somber met veel regen en wind en hoge temperaturen. Dit gaat zo door tot eind januari: geen winter in de buurt, de regenmeter meer dan vol met een maandtotaal van 102 mm.

Februari

De krokussen weten d’r van: ‘t uitdagend staan bloeien in januari werd meedogenloos afgestraft door winter in februari. Vanaf de 5e tot en met de 9e was ’t echt winterweer, daarna een zachte winter met zon overdag en ’s nachts lichte vorst ; prima te doen als je de griep buiten de deur wist te houden. Vanaf de 20e komt een oostelijke stroming op gang: de Russische beer komt uit ‘t hok: ’s nachts matige en later strenge vorst en overdag temperaturen net boven en later dik onder 0° bij een blauwe lucht, een mooie zon en een schrale, gure noordoosten wind. Zo gaan we februari uit. In de regenmeter een totaal van 22mm. en dat alleen uit de eerste week.

Maart

De start van de lentemaand is Siberisch, 1 maart nog nooit zo koud, overdag -4°, en door de harde, gure wind uit ’t oosten een gevoelstemperatuur van -15° en ’s nachts vriest ’t gewoon matig tot streng. In Giethoorn schaatsen ze op de meren; hier gaat de ijsbaan 3 maart eindelijk open om op 4 maart weer dicht te gaan: ’t dooit met een mooi zonnetje. Op 10 maart gaat de koffie- en klusdag niet door vanwege de grote regenkans. Die dag is ‘t 16°, de hele dag droog, de eerste citroenvlinders fladderen, de ooievaars staan op ’t nest en op de tuin wordt voorzichtig de eerste voor gespit. Een enkeling zaait spinazie in de bak of kas. ’t Weekend daarna komt er een arctische beer uit z’n hok: ’s nachts matige vorst en overdag temperaturen net onder of boven 0° met een koude, gure wind. Niks geen lente en de voorsprong op de ontwikkeling van de natuur door de hoge temperaturen in december en januari is teniet gedaan.

24 maart, net na de start van de lente, is bij mooi weer de eerste klusdag: de vaste vrijwilligers, vooral dames, melden zich, waaronder mevr. Peek, inmiddels 92 lentes jong. Mooi dat jullie er weer waren!

Verder is ‘t vooral een dag van “het bestuur doet”

De laatste week van maart heeft van alles wat: droog, nat, zon, bewolkt en aan de frisse kant. Totale neerslag: 54 mm. De tuinen zij gespit en wachten op zachte lente.

Verslag van de Tuincomissie oktober

19 december 2017

De start van de maand was nat, met een storm op donderdag de 5e. De schuilhutten, kassen en bonenstokken bleven staan en hier en daar vloog een broeiraam door de lucht en landde uiteindelijk in scherven bij de buurman op de tuin; toch één van de nadelen van glas. Je kunt dit voorkomen door de ramen goed verankerd te hebben of door ze veilig weg te zetten en natuurlijk door andere materialen te gebruiken.

Het is voorlopig geen weer om het achterstallige onderhoud weg te werken. Dat verandert vanaf de 12e; het wordt mooi rustig herfstweer; korte broeken en zomerjurken weer uit de kast, volle terrassen langs de Vecht en fietsen in de file. Vanaf de 15e tot de 20e, nog nooit zo warm geweest zo ver in oktober. Overdag zweten op de tuin en ’s nachts onder het al dikke dek.

De meeste tuinen kunnen de winter in. Een enkeling heeft de boodschap niet begrepen: groene chaos en ergernis alom.

21 oktober wordt ’t dan weer herfst: de bosranden verkleuren en ’t minste zuchtje wind zorgt voor gedwarrel van mooi vallend blad. Daarna wat buien, wat motregen, soms een herfstzon en vooral te hoge temperaturen die langzaam naar normale waarden gaan tegen het einde van de maand. Tijd voor de prei, de winterandijvie, de schorseneren, de laatste bieten en de winterwortelen. De boerenkool wacht geduldig op de eerste nachtvorst.

Het maandtotaal van de neerslag over oktober bedraagt 68 mm, net iets boven het langjarig gemiddelde van 64 mm., gemeten op het weerstation Heino.

Als afsluiting van het seizoen op 4 november de koffie- en klusdag, bedoeld om het complex toonbaar de winter in te sturen. De vaste gasten melden zich, eerst voor de koffie of thee en daarna voor de klussen: de percelen achter tegen de dijk opschonen, de pompen er uit, het snoeihout van bramen en frambozen verzamelen en afvoeren.

Al met al een plezierige en nuttige dag voor de vereniging met dank aan de vaste kern van vrijwilligers.

Wat dat laatste betreft: uitbreiding is altijd welkom. De tuin is er voor ons allen maar is tegelijk ook van ons allen; de tuin beperkt zich niet tot het perceel dat we toevallig huren.

Met groeten; dit is voorlopig de laatste, we gaan in de winterslaap.

Tot volgend jaar op de tuin.

Verslag van de Tuincomissie september

11 oktober 2017

Juli en augustus, vooral augustus, brachten niet ‘t zomerweer waar we op hoopten; de zomer beperkte zich vooral tot juni. Dan maar een “indian summer” als afsluiting. De start is hoopgevend maar al gauw wordt ’t herfst, vooral 8 en daarna 14 september klettert ’t zo ongeveer de hele dag tegen de ruiten en de temperaturen blijven laag met koude-records voor overdag. Vorig jaar om dezelfde tijd hadden we een hittegolf met waarden boven de 30° Ook nu opvallend dat we weer gespaard worden voor de echt grote hoeveelheden neerslag zoals op sommige plaatsen in het noorden en westen van het land waar ’t met bakken uit de lucht komt. Het relatief warme zeewater heeft hier invloed op.

De koffie- en klusdag op de 9e gaat niet door vanwege de weersverwachting.

De frambozen buigen door van de vruchten; de courgettes houden t voor gezien. Late bonen doen t nog, maar mijn bruine bonen krijgen geen kans te drogen. De andijvie woekert en wordt al bruin, net als de late sla, de bieten en de late wortels houden dapper stand. De prei wordt dik, de boerenkool wordt een parasol; er is nog geen witte vlieg.

Na de 20e wordt het mooi weer, strak blauw en geen zuchtje wind en 20° met later wat meer bewolking. De maand sluit af met een echte regendag. Dat brengt het maandtotaal op 102 mm.; het langjarig gemiddelde voor onze omgeving is 70 mm.

Op de 26e doet de tuincie haar ronde langs de percelen om de staat van onderhoud te bezien. We worden er niet vrolijk van en pinken een traan weg: maar liefst 21 percelen vertonen achterstallig onderhoud. De eigenaren krijgen een brief. Bovenstaand wil niet zeggen dat de overige tuinders achter de geraniums kunnen gaan zitten en kunnen wachten tot t voorjaar wordt. Nee er was veel twijfel bij veel percelen; er is nog veel te doen en iedere tuinder moet dat voor zich maar bepalen.

Tenslotte is er 4 november een laatste klusdag dit jaar; het snoeihout van bramen en frambozen wordt dan verwerkt. Het snoeihout kan in korte stukken op het perceel verzameld worden; op die 4e november wordt het dan verzameld en afgevoerd.

Verslag van de Tuincomissie augustus

19 september 2017

Augustus, de oogstmaand.

Terugkomend op de maand juli wat betreft de elk jaar weer kerende plaag phytophtera bij de teelt van aardappelen: er zijn inmiddels een aantal resistente rassen. Voor zover ik weet zijn dat: Bionica, Carolus, Alouette, Twinner en Twister.Het is aan te bevelen daar volgend jaar bij de aanschaf van pootaardappelen rekening mee te houden.

De laatste van de zomermaanden is de oogstmaand augustus., vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus. Het woord oogst zou van die naam afgeleid zijn. En wat een oogstmaand was het.

De maand begint met wisselvallig weer: buien en matige temperaturen, zo rond 21°, wel groeizaam. Aardappelen eruit, boerenkool erin, net als de laatste bonen, sla en andijvie. ’t Blijft tot de 20e matig doorzomeren; alles groeit en bloeit en vooral onkruid doet ’t goed. Daarnaast is ‘t veel te wisselvallig weer om effectief te schoffelen. Op een aantal percelen ontstaat spontaan een groene laag; de tuin heeft het aanzien van wildgroei: courgettes als boomstammen, doorgeschoten sla, bloeiende kolen, aardbeien in het groen, bieten als pompoenen, paden vol gras en ga zo maar door. De tuincommissie zal de schade binnenkort opnemen oftewel: u hoort van ons.

Terug van vakantie is geen lolletje; probeer een invalkracht in te huren die in ruil voor de opbrengsten zo nu en dan wat onderhoud pleegt. Daarnaast wordt de composthoop een afvalberg met grond en groen, vooral ook omdat Kees herstellend is van een oogoperatie,

Tip: zelf composteren: kleine moeite , groot plezier zo niet: eerst het afval op het eigen perceel laten afsterven, dan uitschudden en tenslotte de restanten op de composthoop.

Na de 22e wordt ’t mooi weer, goede temperaturen en vooral droog. De percelen worden opgeschoond; tuinieren is ontaard in werken. De staart van de maand geeft nog wat regen zodat we de boerenkool en nieuwe aardbeien niet hoeven te gieten. Ook deze keer gaan de grote buien aan ons voorbij en eindigt de maand met een totaal van 42 mm., ver beneden het langjarig maandgemiddelde van 78 mm., gemeten op het KNMI-weerstation in Heino

Op naar de klusdag van 9 september

Verslag van de Tuincomissie juli

7 augustus 2017

De eerste week van juli geeft prachtig zomers weer. De bodem had nog vocht van de late regen in juni: peulen, doppers en tuinbonen gaan er uit en de prei wordt geplant. Het is oogsttijd. De eerste aardappelen worden gerooid met over ’t algemeen goede opbrengsten en ook de eerste bonen kunnen geplukt.

Op 5 juli komen enkele percelen aan de westzijde voor een deel onder water te staan: de waterzuivering heeft problemen met de klep van een afsluiter en water uit het riool stroomt over de tuin: 5 tuinen ondervinden hiervan schade en de huurders worden diezelfde dag ingelicht. Gemeente en waterschap zijn al eerder geinformeerd en nemen de situatie op. In de loop van de dag wordt het overstroomde deel afgezet, de getroffen tuinders wordt geadviseerd niet te oogsten achter de afzetting: deze gewassen moeten als verloren worden beschouwd. We nemen dezelfde dag zelf grondmonsters; een onafhankelijk instituut doet dat een week later. Uit de uitslagen, waarbij ook onze grondmonsters worden meegenomen, blijkt dat er geen verhoogde waarden zijn van gevaarlijke/giftige stoffen. Er is geen reden voor verdere actie als het gaat om de gevolgen van de wateroverlast. Los van de overstroming zijn er te hoge waarden lood en zink geconstateerd, weliswaar gering, aan de zuidwest zijde van het complex. Hierover wordt een advies opgesteld naar de gemeente, de eigenaar van de grond. Voor een schadeloosstelling van de tuinders aangaande de wateroverlast, gaan we in overleg met het waterschap, de verantwoordelijke in dezen.

Vanaf 7 juli is ’t weer met een buiig karakter: warm tot heet en broeierig en onweersbuien toe. Weer voor phytophthora; hier en daar wordt het loof verwijderd om de knol te beschermen.

De groei zit er goed in; we hebben ’t niet meer over een droog en koud voorjaar. Vanaf midden juli blijft het kwakkelen met de zomer: veel bewolking en weinig stralende dagen. Wat de neerslag betreft komen we er goed van af: totaal deze maand 105 mm., gelijk aan het maandgemiddelde, in Sappemeer bijvoorbeeld 216 mm. Door die warmte en neerslag is het onkruid niet bij te houden, tel daarbij op de vakanties en je krijgt een totaalbeeld dat wel heel erg groen is. De tuincommissie loopt met oogkleppen over het complex.

Werk aan de winkel.

Verslag van de Tuincomissie juni

4 juli 2017

Op zaterdag 3 juni zou dan eindelijk de noodzakelijke en lang verwachte regen komen; op camping De Boskamp werd ’t een waterfestijn voor de kleinen, in Heino kwam ’t met bakken uit de lucht, in Balkbrug viel binnen 2 uur 50 mm.. Op de tuin spetterde ’t uiteindelijk naar 3 mm.. Daarna zo nu en dan een drup zodat de stoep nat wordt en op 9 juni zo’n 15 mm.. ’t Blijft te droog en de larven van de coloradokever doen ’t goed; vieze vingers. Tuinbonen, peulen en doppers geven mooie opbrengsten en de aardbeien zijn bij sommigen niet weg te krijgen. Bij mij steekt de verwelkingsziekte weer de kop op; de planten sterven af als ze vrucht gaan dragen en de vruchten blijven klein. Er is weinig aan te doen.

Op 14 juni, achteraf waarschijnlijk de mooiste dag van het jaar met een prachtige blauwe lucht, een heerlijke temperatuur en een briesje, ben ik bij de crematie van ons lid Irma Smit; ze wil dat we haar ondanks alle verdriet gedenken in vreugde. We wensen Ronald veel sterkte.

Daarna hoog zomer met uitschieters op 21 en 22 juni van boven de 30° en vooral geen water. De pompen draaien overuren, ook al omdat er op twee plaatsen problemen zijn met de opgepompte hoeveelheid water per slag. Uiteindelijk lossen Kees en Ruud het probleem op door nieuwe leertjes te plaatsen. Vooral dank zij de inbreng van onze nieuwe man Ruud Bokhoven. Hij komt Kees assisteren bij het onderhoud; een hartelijk welkom, we kunnen de extra paar handen goed gebruiken, alsook de nieuw inzichten. Woensdag 28 juni is het raak: een hele dag regen met totaal 45 mm. in de meter. Met nog wat nadruppelen op de volgende dagen komt het totaal voor deze maand op 90 mm., ruim boven het langdurig gemiddelde van 60 mm. voor de maand juni. Voor de tuin heb je niets aan zo’n gemiddelde: we willen elke week 15 mm. en dan vooral ’s nachts.

Verslag van de Tuincomissie mei

4 juli 2017

De maand mei begint met zo’n lang verwachte mooie, zachte regendag; je kunt ’t zien en horen groeien op de tuin. Maar ’t blijft fris: ook bevrijdingsdag is kouder dan kerst. Op 6 mei – daarvoor wel rabarber, maar dat vinden we geen echte groente - eten wij onze eerste maal van de koude grond: raapstelen en ook op die dag beginnen de boeren te maaien. In de week van 8 mei hebben we weer nachtvorst met als gevolg hier en daar wat schade aan de aardappelen. Later wat regen met lage temperaturen maar ’t blijft droog op de tuin. Op de klusdag (13 mei ) is ’t goed weer; er wordt hard gewerkt aan de indeling van de percelen achterin en ’t plastic wordt opgeruimd.

De tuin ligt er goed verzorgd bij: een compliment aan de leden. Na de ijsheiligen zijn er een paar prachtige dagen: de bonen worden gelegd. En de coloradokevers zijn er weer, vroeg dit jaar. Elk diertje verdient natuurlijk zijn plek op aarde, maar liever ergens anders dan bij ons op de tuin. Neerslag is er niet van betekenis; de stoep wordt nat en dat is ’t dan, met als gevolg droogte op een moment dat aardappelen en aardbeien water nodig hebben voor de zetting van de vrucht.

Vanaf 20 mei is ’t zomer met als hoogtepunt Hemelvaart en de dagen erna met uitschieters van 31° op de zaterdag, zondag en maandag. De camping heeft geluk.Door al die warmte wordt ’t de op 4 na warmste meimaand ooit gemeten; daar zag ’t zeker in ’t begin niet naar uit. Tussendoor valt er nog ’s nachts een keer10 mm. regen maar de onweersbuien die de omslag aankondigen naar minder warm weer gaan aan ons voorbij. De totale neerslag voor mei bedraagt 26 mm., het langdurig gemiddelde voor de maand mei ligt op 58 mm., dus net als in april een tekort.

Verslag van de Tuincomissie, maart en april 2017

28 april 2017

De volkstuinvereniging heeft een tuincommissie. De leden van deze commissie houden de gang van zaken op het complex in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan achterstallige onderhoud of plantenziekten. Ook houden ze het weer in de gaten om zo achteraf conclusief te kunnen verbinden aan het succes (of niet) van de oogst. Hieronder een knip uit het verslag van maart en april.

Maart. De lente begint en er is niks van te merken: bewolkt, regen en temperaturen rond 10 graden. Vanaf 9 maart hebben we droog en zonnig lenteweer, dat duurt tot de klusdag op de 18e. En dan vanaf de 22e is het frisse lente: helder blauw overdag met een vaak oostelijk briesje en 's nachts net wel/niet vorst aan de grond; de tuinen liggen er prachtig bij en de eerste tuinbonen worden gelegd en hier en daar worden peulen en doppers uitgeplant. Eind maart hebben we temperaturen rond de 20 graden: nog nooit zo warm. De totale neerslag deze maand 68 millimeter, vooral in het begin van de maand.

April begint met een feestweek: prachtig fris zomers lenteweer, de aardappelen gaan de grond in, er worden bieten, wortelen, raapstelen enzovoort gezaaid. De eerste spinazie en rabarber worden geoogst. Zondag 9 april is het 22 graden, daarna wordt ’t frisser en wordt ’t ook droog op de tuin. Met de Pasen is het kouder dan met de Kerst en in de nachten erna is er echte nachtvorst met negen graden onder nul op klomphoogte als uitschieter. Ook rond Koningsdag is het kouder dan rond de Kerst met zo nu en dan nachtvorst. De bieten, wortelen, raapstelen en snijbiet staan al bijna een maand te koukleumen; het schiet niet op. Zelfs het onkruid blijft achter... Totale neerslag in april 24 millimeter terwijl het langjarig gemiddelde op 53 millimeter ligt. We wachten op een warme mei.


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/web451/domains/volkstuindalfsen.nl/public_html/includes/page-footer.php on line 9